Tips om de juiste keuze te maken voor jouw spiegels

Iedereen heeft wel spiegels in huis en waarschijnlijk ook wel meer dan één. Veel mensen hebben in hun toilet een spiegel hangen, maar ook in de badkamer, slaapkamer en in de woonkamer. We gebruiken hetl om te zien of ons haar goed zit, of die outfit ons staat maar ook om optisch de ruimte te vergroten. Eigenlijk maakt het niet uit waar je de spiegel voor gebruikt, hij is hoe dan ook functioneel. Maar de juiste uitkiezen kan nog best een lastige klus zijn, daarom hieronder een aantal tips om voortaan de beste keuze te maken. 

De geschiedenis 

Spiegels zijn een vaag begrip als het gaat om wanneer ze zijn uitgevonden. In de Bijbel wordt de weerspiegeling in een plas water genoemd, waardoor we denken dat daar de eerste kennismaken was. Later zijn er bij opgravingen van de Romeinse tijd ook fysieke modellen gevonden. Toen werden de modellen nog gemaakt van een dun laagje metaal, omhuld met glas. Eeuwen later werden er kwikspiegels uitgevonden maar die werden in de 19e eeuw verboden vanwege de gevaarlijke stof kwik. Het zilveren onderdeel van de spiegel werd toen vervangen door aluminium dat hetzelfde effect en functie heeft. 

Hoe kies je de juiste spiegels voor in jouw woning? 

Een belangrijk onderdeel voor de keuze van spiegels is het formaat. Niet voor alles geldt hoe groter hoe beter, want het is belangrijk dat de spiegel bij de muur past. Als je een te klein model neemt dan verdwijnt hij op een grote muur en heeft hij geen effect. Neem je een te groot model? Dan komt hij juist op je af en vervormt hij de ruimte. Weet je niet goed welk formaat je wilt kiezen? Plak dan eerst schilder tape op de muur met maten om te kijken wat het beste past. 

Let als tweede op de stijl en de vorm. Wil je gaan voor een asymmetrisch model, rond of juist rechthoekig? Wat past bij je interieur en bij de muur? Maar ook de stijl is belangrijk je kan bijvoorbeeld gaan voor klassiek of juist trendy. Daar hoort natuurlijk ook het type materiaal bij. Er zijn veel verschillen materialen waarvan ze gemaakt worden, zoals hout of aluminium. 

Geef jouw spiegel de perfecte locatie

Zorg ook dat je een goede locatie uit kiest. Kijk naar de verhouding tussen andere meubelen, de muur en wat je wilt bereiken. Een passpiegel plaats je anders dan een spiegel om de ruimte te vergroten. Denk bijvoorbeeld aan de hoogte maar ook aan de lichtinval. Je kan ervoor zorgen met de juiste plaatsing dat er voldoende licht op de spiegel valt waardoor het lijkt alsof je een extra raam in de kamer hebt. 

Spiegels zijn dus al ver in de oudheid uitgevonden en we gebruiken ze vandaag de dag nog steeds. Het zijn multifunctionele voorwerpen, want je kan de ruimte ermee veranderen, maar ook jezelf erin bekijken. Als je ze goed plaatst en het formaat juist kiest dan kan je veel voordeel eruit halen om ze bijvoorbeeld in je woonkamer of eetkamer te plaatsen. Voor het juiste formaat is bijvoorbeeld een lijst op maat een handige keuze!

 

Misschien vind je dit ook interessant